3 x beauty-shoppertrends

5.06. 2024 | ... x bekeken © HEMA

Crossmarks

Author

Better Beauty

In een wereld waarin a better me en welzijn steeds meer centraal staan, ziet de beauty-industrie dit ook terugkomen in de veranderende voorkeuren van consumenten. Het is voor (beauty)merken onoverkomelijk geworden om meer te beloven dan enkel oppervlakkige schoonheid. Steeds meer consumenten zoeken naar producten en merken die hen ondersteunen bij het verbeteren van hun algehele welzijn. Dit aantal consumenten is ondertussen verdubbeld ten opzichte van 2022. Deze verschuiving heeft geleid tot de opkomst van opvallende trends die de nadruk leggen op transparantie, gezondheid en mentaal welzijn. Lees hieronder hoe dit er in de praktijk uitziet.

Trend 1: Clean Beauty
Shoppers streven naar producten die niet alleen goed en veilig zijn voor hun huid, maar ook voor het milieu, ook wel ‘Clean Beauty’ genoemd. De clean beauty-trend gaat veel verder dan alleen het vermijden van schadelijke chemicaliën, en is meer een holistische benadering van schoonheid. Shoppers zijn zich steeds meer bewust van de impact van cosmetica op hun persoonlijke gezondheid en op die van de planeet als geheel. Waardoor er ook gekeken wordt naar de ingrediënten en verpakkingsmaterialen. Als reactie op deze groeiende vraag hebben beautymerken hun formules aangepast en zijn ze transparanter geworden over hun ingrediënten. Van natuurlijke en biologische ingrediënten tot duurzame verpakkingsmaterialen, consumenten verwachten nu dat merken een verantwoorde benadering hanteren in alle aspecten van hun productieproces.

Een inspirerend voorbeeld hiervan is de eigen ‘clean beauty’-lijn van Hema, speciaal ontwikkeld voor baby’s en kids. Door zich te richten op de gevoelige huid van kinderen en tegelijkertijd milieuvriendelijke verpakkingen te gebruiken, biedt Hema ouders en verzorgers de geruststelling dat ze bewuste keuzes maken voor hun kinderen en voor de planeet.

Hema lanceert eigen ‘clean beauty’-lijn voor baby’s en kids

© HEMA

Trend 2: Focus op gezondheidsvoordelen
De trend van het focussen op gezondheidsvoordelen in de beautywereld is een weerspiegeling van een bredere verschuiving naar een holistische benadering van welzijn. Shoppers zoeken niet alleen naar producten die hun uiterlijke schoonheid verbeteren, maar ook naar producten die bijdragen aan hun algehele gezondheid. Functionele supplementen, zoals collageenpoeders en probiotische drankjes, zijn populairder geworden vanwege hun potentieel om niet alleen de huid te verbeteren, maar ook andere gezondheidsdoelen te ondersteunen. Shoppers zijn op zoek naar producten die passen bij hun specifieke gezondheidsbehoeften, of het nu gaat om het bevorderen van een gezonde darmflora, het versterken van botten of het ondersteunen van het immuunsysteem.

Een opvallend voorbeeld van deze trend is te zien bij Selfridges: The Feel Good Bar, waar meer dan 250 welzijnsinnovaties worden gepresenteerd. Hier worden producten gecategoriseerd op verschillende gezondheidsdoelen, wat resulteert in een frictionless winkelervaring voor shoppers die op zoek zijn naar specifieke gezondheidsvoordelen. De lancering van The Feel Good Bar volgt uit een opvallende toename van de verkoop van welzijnssupplementen en superfoods, met een stijging van bijna 125% in 2021-2022 en bijna 700% in vergelijking met de periode vóór de pandemie. (Bron: https://retail-focus.co.uk/selfridges-launches-new-destinations-to-supercharge-sex-and-sleep-wellbeing/)

The Feel Good Bar

© The Feel Good Bar

Trend 3: Mental Health Support
In onze maatschappij, waarin mentale gezondheid een steeds grotere rol speelt in het dagelijks leven, verwachten shoppers dat merken meer doen dan alleen producten verkopen. Ze zoeken naar merken die hen ondersteunen bij het vinden van mentale rust en welzijn. Merken spelen hierop in door niet alleen producten aan te bieden die gericht zijn op het bevorderen van ontspanning en mindfulness, maar ook door toegang te bieden tot tools die shoppers helpen om hun mentale gezondheid te ondersteunen.

Een voorbeeld van deze trend is te zien bij Rituals, die naast producten zoals geurkaarsen en bad- en douchegels ook meditatie- en mindfulness-oefeningen aanbiedt, in hun House of Rituals én via hun app. Door deze oefeningen toegankelijk te maken via een app, biedt Rituals een holistische benadering van selfcare, die verder gaat dan alleen de fysieke aspecten van schoonheid. De oefeningen zijn voor iedereen, op ieder moment van de dag beschikbaar.

House of Rituals

© Rituals

Bij House of Rituals in Amsterdam draait het om het vinden van rust en geluk in kleine momenten. In samenwerking met neurowetenschappers is de Mind & Body spa ontwikkeld, waar ze de beste en meest ontspannende spabehandelingen van over de hele wereld samenbrengen. Van een body spa met ontspannen manicure bar en foam massage, tot aan een brain bar en breathing bubble in de mind spa, waar specifieke frequenties en voelbare trillingen samen worden gebracht om een 4D muzikale ervaring te creëren.

Holland & Barrett
Ook retailers zoals Holland & Barrett spelen in op deze trend door wellness hubs te creëren waar shoppers ondersteund worden bij hun doelen en het maken van gezonde keuzes, zowel fysiek als mentaal. Door deskundig advies en activiteiten aan te bieden die gericht zijn op het bevorderen van welzijn en selfcare, draagt deze retailer bij aan het creëren van een omgeving waarin shoppers worden aangemoedigd om bewuste keuzes te maken voor hun mental health.

Naast het aanbod aan producten, biedt de Wellness Hub van Holland & Barrett ook verschillende activiteiten aan, zoals workshops, lezingen en demonstraties, die shoppers helpen om meer te leren over gezondheid, voeding en zelfzorgactiviteiten. Deze activiteiten zijn bedoeld om shoppers te inspireren en te motiveren om bewuste keuzes te maken.

© Holland & Barrett

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand..
Deze beautytrends laten niet alleen zien hoe de beautywereld verandert, maar weerspiegelen ook een maatschappelijke behoefte aan transparantie en selfcare. Zoals in de bovenstaande voorbeelden te zien is, spelen retailers daar ieder op hun eigen manier op in, passend bij de formule en doelstelling(en).

Wil je ontdekken hoe je jouw formule zowel fysiek als mentaal een boost kan geven? Ons Trendrabbit-programma onderzoekt en analyseert de nieuwste ontwikkelingen die relevant zijn voor jouw formule, waarna praktische inzichten met je worden gedeeld om gezond te blijven.

Make-up your business?
Neem dan contact op met Eric van den Wildenberg via eric@crossmarks.nl of bel naar 06 38 71 65 44.