Een Amsterdamse touch

Cartier heeft in samenwerking met een Frans ontwerpduo, Studio Parisien en een Amsterdamse kunstenaar een lokaal tintje gegeven aan de nieuwe boutique. Met deze derde winkel in Amsterdam willen ze een ode brengen aan onze mooie hoofdstad.

07.02.2023 | ... x bekeken

© Cartier / Alexandre Tabaste

Een duurzaam karakter

De winkel omvat 300 m2 en heeft twee verdiepingen. De Amsterdamse kunstenaar Eva Crebolder heeft een rol gehad bij het ontwerp. Ze heeft zich laten inspireren door de imperfecties van de oude Amsterdamse grachtenpanden; dit is terug te zien in het gebruik van de karakteristieke rode bakstenen. De keramiek is afkomstig uit ’s werelds oudste, nog werkende tegelfabriek, Koninklijke Tichelaar Makkum. In de boutique zijn invloeden terug te zien van grote Nederlandse kunstenaars. De wandpanelen verwijzen naar de kunst van Piet Mondriaan, met zijn gebruik van vlakken en primaire kleuren. Op de tweede verdieping doen de panelen je herinneren aan de spatelschildertechnieken van Van Gogh.

Op de eerste verdieping vind je een privéruimte in de kleuren van het Hollandse groene hart. De ramen kijken uit op de groene binnentuin. De tuin heeft niet alleen een decoratieve functie: het is een intieme, rustgevende plek midden in de stad, waar de biodiversiteit met verschillende soorten beplanting wordt bevorderd en het regenwater wordt verzameld voor gebruik in drogere tijden. Dit geeft het belang van Cartier’s duurzaamheid aan: een vernieuwend bouwconcept, met respect en begrip voor makers en materialen. Kortom: voor Cartier begint een nieuw hoofdstuk in Amsterdam, met een knipoog naar vroeger.

 

© Cartier / Alexandre Tabaste
© Cartier / Alexandre Tabaste