Boodschappen doen op basis van je DNA

Met de DnaBand van de Britse start-up DnaNudge scan je voedingsproducten in de supermarkt en weet je op basis van je DNA of ze geschikt zijn voor jouw gezondheid. Om het product en de techniek uit te leggen heeft DnaNudge een winkel in Londen. Hier krijg je alle informatie, je kunt er een DNA-test laten doen waarbij je genetische profiel wordt vastgesteld en een uur later loop je met je persoonlijke DnaBand naar buiten.

09.03.2020 | ... x bekeken

© DnaNudge
© DnaNudge
© DnaNudge
© DnaNudge
© DnaNudge

Je dagelijkse keuzes maken op basis van je DNA

We zien steeds meer innovaties die genetica van de medische wereld naar de consumentenwereld brengen, met als doel te helpen een gezonde levensstijl makkelijker te maken. Omdat we allemaal streven naar een fysiek en mentaal welzijn, omarmen consumenten deze nieuwe, experimentele mindset ook. DnaNudge wil mensen helpen om goede keuzes te maken wat betreft gezonde voeding en voldoende beweging. En volgens de start-up is de beste manier om die keuzes te personaliseren je DNA te gebruiken.

Hoe werkt het?

Als je de winkel in de populaire wijk Covent Garden bezoekt, geef je je DNA af door eenvoudig met een wattenstaafje speeksel van je wang te nemen. Dit wordt vervolgens instore geanalyseerd en de uitkomst – jouw genetische profiel – wordt op een persoonlijke capsule geplaatst. Deze capsule plaats je vervolgens in een DnaBand met de kleur van jouw keuze. Ook wordt de data geüpload naar jouw persoonlijke profiel in de DnaNudge-app. Dit alles neemt ongeveer een uur van je tijd in beslag.

Nu kun je aan de slag. Met jouw persoonlijk DnaBand (of met de camerafunctie van de app) kun je producten scannen in de supermarkt scannen. Meer dan 500.000 producten van retailers in Groot-Brittannië zijn geanalyseerd en samen met de nieuwste nationale richtlijnen en wetenschappelijk bewijs, en jarenlang patiëntenonderzoek interpreteert DnaNudge specifieke genetische eigenschappen van voedingsproducten in persoonlijke en bruikbare productaanbevelingen. Je krijg groen, oranje of rood licht te zien op je DnaBand. Via de app krijg je meer informatie waarom een product wel of niet geschikt voor jou is.

Beweging

De DnaBand monitoort tevens je activiteit en je krijgt een seintje als je te lang stil zit. Inactiviteit gedurende de dag kan je gezondheid beïnvloeden en heeft ook invloed op de voedingsaanbevelingen van DnaNudge. Dit betekent dat voedingsmiddelen die groen voor je waren, nu wat ongezond kunnen zijn vanwege je inactiviteit. Om weer groen licht te krijgen, moet je een beetje bewegen.

Sharing is caring

De functie NudgeShare combineert de genetische profielen van je gezinsleden en helpt bij het selecteren van de juiste producten voor het hele gezin tijdens de wekelijkse boodschappen. Met de functie NudgeMatch kun je ook kijken welke DNA-eigenschappen je gemeen hebt met vrienden. Makkelijk voor als je een etentje organiseert.

© DnaNudge
© DnaNudge
© DnaNudge
© DnaNudge
© DnaNudge