Experimenten binnen IKEA Food komen niet zomaar uit de lucht vallen. Zo is het Zweedse woonwarenhuis al een tijd bezig om zowel gezond als duurzaam eten voor het populaire restaurant te produceren. Om beleving in het woonwarenhuis nog meer te stimuleren is de ‘Bakery’ bedacht.
Broodexperiment
Shoppen in een winkelomgeving waar een geur van versgebakken brood verleidt, zou in een land als Nederland succesvol moeten zijn, moet IKEA gedacht hebben. Zeker als je ervan uitgaat dat mensen hier gemiddeld 60kg brood per persoon, per jaar eten. Op de pilotlocatie in Delft worden sinds begin mei dagelijks zo’n 5.000 verse broden door speciaal opgeleide IKEA bakkers bereid en gebakken. Knäckebröd, tünnbrőd, kaneelbroodjes, multigranen, zuurdesem-, rogge- of speltbrood. Je kan het zo gek niet bedenken of het is in de ambachtelijke bakkerij verkrijgbaar. Toch wil IKEA de ambachtelijke bakkerij niet alleen gebruiken als publiekstrekker. Zo is het streven om dagelijks zelfgebakken brood in het IKEA restaurant te serveren aan zowel bezoekers als medewerkers. Een hele operatie als je bedenkt hoeveel mensen er dagelijks gebruik van zouden maken!
Buiten het uitgebreide assortiment is ook het design van de ambachtelijke bakkerij opvallend.
Zo geeft de 80m2 tellende glazen kubus een transparant gevoel. Vanaf het moment dat de ambachtelijke bakkerij gelanceerd is kunnen nieuwsgierige IKEA bezoekers met de dagelijkse werkzaamheden van de bakkers meekijken. Blijkt de ambachtelijke bakkerij succesvol te zijn, dan wordt het concept uitgerold in andere IKEA vestigingen.