Digital customization

Unspun is een robotica en kleding start-up uit San Francisco (H&M Foundation is een van de investeerders), die alleen jeans op bestelling verkoopt en daarom geen voorraad heeft. Het bedrijf biedt klanten een op maat gemaakte jeans en werkt daarvoor samen met Fit3D. Je ondergaat een bodyscan van 20 seconden, waarbij jouw maten exact worden gemeten. Vervolgens wordt jouw persoonlijke jeans gemaakt en krijg je 'm binnen 3 weken thuisgestuurd.

24.05.2019 | ... x bekeken

© unspun
© unspun
© unspun
© unspun
© unspun

Hoe werkt het?

Je gaat naar een van de twee flagshipstores van Unspun, in San Francisco of Hong Kong (in The Mills Fabrica) of naar een van 5 scanning stations in Amerika. Daar kies je uit drie verschillende jeansstijlen. Vervolgens kies je een kleur denim en geef je door wat jouw voorkeuren zijn voor de hoogte van de taille en lengte van de pijpen. Je gaat 30 seconden op de 3D bodyscan staan om jouw lichaamsmaten op te meten en daarna kan Unspun aan de slag met jouw jeans. Nu worden de jeans nog met de hand, maar Unspun is bezig met het ontwikkelen van een 3D weefmachine, die tijdens het productieproces ook nog eens verspilling van stoffen elimineert. Binnen 3 weken krijg je jouw op maat gemaakt jeans thuisgestuurd. Unspun heeft een ‘fit guarantee policy’ om er zeker van te zijn dat je 100% tevreden bent met jouw droomjeans. Mocht er toch iets mis zijn gegaan, dan ontvang je je geld terug.

3D bodyscantechnologie

Voor de consument is het vinden van de juiste maat voor zijn of haar lichaamsvorm vaak een uitdaging, omdat de retailbranche geen standaard maatsysteem heeft voor alle merken. Bij afwezigheid van nauwkeurige data over lichaamsmaten passen de meeste kledingfabrikanten namelijk de pasvorm en maat van hun kleding in een of twee standaardmaten om deze vervolgens proportioneel op te schalen naar alle andere maten. We zien steeds vaker dat 3D bodyscantechnologie wordt gebruikt als oplossing voor dit probleem.